Cześć. Wiadomo nie od dziś, że smażenie nie należy do najzdrowszych sposobów przygotowywania posiłków. Ale jeżeli już smażyć, to z jakimi rodzajami tłuszczu najzdrowiej? i w jakiej kolejności?
Witam czy każdy pam do smażenia zawiera jakąś niewielką ilość kalorii? Patrzyłem na stronie sklepu sfd to jakieś śladowe ilości ale są, bo kolega niby kupił gdzieś i twierdzi że ma napisane na opakowaniu 0 kcal?
Jaka jest różnica między smażeniem na zwykłym maśle 82% a masłem klarowanym? Powiedzmy łyżeczka na jajecznicę. Któreś zdrowsze czy tylko ceną się różnią %-)?
z tego co zrozumiałem z tego artykułu to oliwe z oliwek można użyć także do smażenia i gotowania ? "Oliwa z oliwek nadaje się do wszystkich potraw i do każdego sposobu ich przygotowywania. Jednakże znane jest przekonanie zgodnie z którym oliwa nie nadaje się do smażenia. W Grecji zawsze smażono na oliwie nie używając i nie znając różnych olejów [...]
Witam, na forum nie znalazłem żadnej opinii na temat tego papieru? Czy ktoś używał? Czy jest godny polecenia? Czy można powiedzieć, że po użyciu tego papieru jedzenie jest zdrowe? Zmieniony przez - krzemiroslaw w dniu 2013-07-03 11:55:53
[...] Jest świetnym źródłem kwasu oleinowego. Dostępne są rafinowane jak i nierafinowane wersje tego oleju. Rafinowane nadają się do smażenia, drugie – do spożywania na surowo. olej MCT /SFD/2016/12/12/9db97347ddc24335aa00883e9f316311.jpg Jest on pozyskiwany z oleju kokosowego Ma wiele plusów, posiada [...]
[...] szansę na dłuższe życie. Jeden warunek: kupuj olej rzepakowy tłoczony na zimno, tzw. bezerukowy, odporny na utlenianie, bezwonny i o neutralnym smaku. Nadaje się do smażenia, pieczenia i sałatek. Zawartość kwasów tłuszczowych: rzepakowy / z oliwek JKT 61% / 75% WKT omega-3 11% / [...]
[...] rozłożyć następująco: Białko 200g, węgle 30, reszta tłuszcze. Chciałbym jadać 3 konkretne posiłki w ciągu dnia oparte na karkówce, kurczaku, jajkach, oliwie, smalcu do smażenia, warzywach do 30 gww (głównie pomidor, ogórek, cebula, oliwki) i oliwie do tych warzyw.raz na 2 tygodnie ładowania ww Trening to będzie 3 razy w tygodniu FBW i 3 [...]
[...] ilość piersi z kurczaka (u mnie było 0,5kg) - 1 papryka - 6 pieczarek - sól, pieprz, koperek, przyprawa do kurczaka oraz słodka papryka - 1 cebula średnia - olej kokosowy do smażenia (u mnie 15g) Przygotowanie: Pierś z kurczaka przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na około 1h. Mielimy mięso, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, paprykę oraz [...]
[...] rzodkiewek, 4 kromki chleba, 8 kulek sera mozzarella lub bryndzy owczej, 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu, 1 łyżeczka musztardy, 1/2 pęczka szczypiorku, sól, pieprz, oliwa do smażenia. Liście sałaty umyć i osuszyć. Porozrywać na niewielkie kawałki i ułożyć w salaterce. Oliwki wypestkować. Rzodkiewki i ogórki umyć i pokroić w plasterki. Dodać [...]
[...] diecie śródziemnomorskiej, zawiera 77% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych działających ochronnie na układ sercowo - naczyniowy. Oleje zawierające te kwasy nadają się do smażenia, gdyż mając tylko jedno podwójne wiązanie nie są podatne na utlenianie i wysoką temperaturę w takim stopniu, jak olej słonecznikowy, sojowy czy kukurydziany. 1.3. [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] np. fitness jest to ok. 12-15%. Jednak nawet w ich przypadku spożywane tłuszcze mogą być energetycznie przydatne. http://www.sokolina-dietetyk.com.pl/files/tluszcze.jpg Do smażenia proponuję wykorzystać oliwę z 2 tłoczenia, która pozbawiona jest zanieczyszczeń zwęglających się na patelni. Powszechnie uważa się, że oliwa z oliwek jest o wiele [...]